اختراع دستگاه تولید انرژی الکتریکی از انرژی اتلافی حرکت خودروها و پمپ هوشمند خورشیدی در دانشگاه صنعتی شیراز

عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی شیراز دستگاهی را اختراع کرده که با استفاده از انرژی اتلافی حرکت خودروها و با استفاده از مکانیزم راچت لنگی و زنجیر چرخ، انرژی الکتریکی تولید می نماید.

در طراحی و ساخت این دستگاه آقایان دکتر توکل پور صالح (عضو هیات علمی دانشکده مهندسی مکانیک این دانشگاه) و مهندس هیبت اله زارع دانشجوی کارشناسی ارشددانشکده مذکور مشارکت داشته اند.

دکتر توکل پور صالح که دارای دکتری مهندسی مکانیک ، گرایش مکاترونیک وعضو هیات علمی دانشکده مکانیک و هوافضای دانشگاه است در این خصوص اظهار داشت:

روزانه هزاران خودرو در خیابان های کشور تردد دارند که مقدار بسیار زیادی سوخت مصرف می کنند. ذکر این نکته ضروری است که درصد قابل توجهی از انرژی شیمیایی موجود دراین سوخت مصرف در خودروها به شکل غیر مفید تلف می گردد. در این اختراع ایده بازیافت از این انرژی اتلافی در خودرو ها مورد نظر می باشد. روش کار ، تعبیه سرعت گیرهای انعطاف پذیر در جاده ها و خیابانها می باشد که در نتیجه عبور خودرو از روی آن، قابلیت تولید انرژی الکتریکی دارند. لازم به ذکر است که مقدار انرژی الکتریکی در این روش در خیابانهای پر تردد بسیار قابل توجه بوده و برای روشنایی خیابانها در شب و یا سایر مصارف مناسب است.

درصد قابل توجهی از انرژی اتلافی خودروها مجددا بازیافت شده و برای روشنایی خیابانها در شب مورد استفاده قرار می گیرد. در نتیجه میزان مصرف برق از شبکه سراسری کاهش خواهد یافت. زمان بازگشت سرمایه طرح مذکور حدود ۲ سال می باشد و پس از آن سود دهی این محصول آغاز می گردد. علاوه بر تولید انرژی الکتریکی، این طرح نقش سرعت گیر در خیابانها را نیز به عهده داشته که خود از سود مندیهای دیگر طرح می باشد.البته نمونه خارجی این دستگاه نیز توسط دو شرکت خارجی ساخته شده که مکانیزم به کار رفته در این مدل با آنها کاملا متفاوت است.

به منظور تجاری سازی دستگاه مذکور نیز مذاکراتی با بعضی شهرداری ها انجام شده که با توجه به عدم تامین هزینه های اولیه اجرای آن متوقف شده است. این در حالی است که دستگاه مذکور قابلیت سرمایه گذاری و سود دهی مناسبی داشته و مخترع نیز از تولید صنعتی آن استقبال می نماید.این اختراع با عنوان "دستگاه تولید انرژی الکتریکی از انرژی اتلافی حرکتی خودروها با استفاده از مکانیزم راچت،لنگی و زنجیر چرخ"به ثبت رسیده است.

همچنین ، دکتر توکل پور و مهندس جوکار ، پمپ هوشمند خورشیدی را اختراع کرده اند که برای پمپاژ آب در مزارع، انتقال آب پمپ شده در ارتفاعات قابل استفاده است.

این طرح کاملاً مکانیکی می باشد که انرژی حرارتی خورشیدی در ابتدا موجب افزایش فشار هوا شده و سپس افزایش این فشار موجب پمپاژ آب در مسیر می گردد. راندمان بالا، هزینه پایین ، آلودگی صوتی بسیار اندک و تولید مقرون به صرفه انرژی از ویژگی های این طرح می باشد. این اختراع با عنوان"پمپ هوشمند خورشیدی استرلینگ دما پایین" به ثبت رسیده است.