فعالیت پژوهشی دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه صنعتی شیراز در جهت رفع نیازهای جامعه(۹)

پایان نامه دانشجویی با موضوع ((طراحی و شبیه سازی کلیدزنی Q به روش FTIR برای استفاده در لیزر Er:Glass ))در دانشگاه صنعتی شیراز دفاع شد.

آقای محمد مهدی ارغوان دانشجوی کارشناسی ارشد دانشکده فیزیک دانشگاه صنعتی شیراز موضوع " طراحی و شبیه سازی کلیدزنی Q به روش FTIR برای استفاده در لیزر Er:Glass  "را برای پایان نامه خود انتخاب نموده و با راهنمایی آقای دکتر غلامرضا هنرآسا )استادیار دانشکده فیزیک دانشگاه( ، دفاع نمود.

کلیدزنیQ روشی برای کم کردن پهنای پالس لیزر تا مرتبه‌ی نانو ثانیه و افزایش قله توان لیزر است. با توجه به اینکه بهترین روش برای کلیدزنی Q لیزر Er:Glass، روش Frustrated Total Internal reflection  یا FTIR است، در این پژوهش به طراحی و شبیه سازی یک کلید FTIR توسط نرم افزار شبیه سازی اپتیکی(زیمکس) پرداختیم. همچنین با استفاده از معادلات نرخ لیزر Er:Glass عمل کلیدزنی Q را شبیه سازی کردیم. بررسی کلیدزنیQ  به روش FTIR نقش مهمی را در ساخت یک لیزر Er:Glass بازی خواهد کرد و دورنمای عملی را مشخص تر می کند. نتایج نشان می‌دهد بهترین چیدمان برای ساخت کلید FTIR استفاده از دو منشور داو و قرار دادن آنها در دو وضعیت با فواصل ۱.۵۵ و ۰.۱۸۶ میکرومتر است. نتایج نشان می دهد با توان پمپ ۳۵ وات می توان به پهنای پالس ۱۷ns  و انرژی ۰.۹۴۸میلی ژول دست یافت.

این تحقیق به سفارش صنعت انجام شده و در موارد نظامی و پزشکی کاربرد دارد.